AKSAKAL HOME PAGE

MANISA.gif (5678 bytes)

DAĞCI

izmirmanisadagcilik.jpg (10226 bytes)

İzmir Dağcılık Ajanı       Manisa Dağcılık Ajanı

Aksakal.jpg (18141 bytes)

Haydar AKSAKAL Tantalos Gölü'nde

Yazan: Haydar AKSAKAL

Gençliğimizde; Anadolu'nun tüm dağlarını mesken edinmeye çalışıyorduk. Dağların doruklarında zevk ve mutluluğun tadını çıkardık. Anlatacak o kadar çok anımız var ki.1963 senesi ,Ağustos ayının, 26'ncı günü; Ağrı Dağının zirvesine doğru, ekibimizle birlikte 4800 metre civarlarında yol alıyorduk. Üçüncü sıradaydım. Birden ayağımın altındaki kar tabakası çöktü. Elimdeki kazmayı ileriye fırlatarak tutundum ve Ağrını derin yarıklarında kaybolmaktan kurtuldum. Ağrıda kaybolan, tarihin ve dağın derinliklerinde kalan sporculara ve insanlara Tanrıdan Mağfiret diliyorum. Onlar belki de binlerce sene sonra bulunacak ve incelemeye alınacaklardır.

.Böyle bir olayı ;tarih ve Medeniyet Dergisinin 49'ncu sayısında okuduk. Beş bin sene öncesine dayanan böyle bir öyküyü sizlerce paylaşmayı arzu ettik.

'1991 Eylül ayında İtalya'nın Alp Dağları eteğinde bir buzul yarığının dibinde bulunan ve5.000 yıllık olduğu iddia edilen bir erkek cesedi, yaşadığı döneme ait bir çok bilinmeyeni ortadan kaldırdı.

Ceset incelenmek üzere,Bolzano şehrine soğuk hava tertibatlı bir müzeye yerleştirilmiştir. Kendiliğinden mumya haline gelen cesedin üzerinde yapılan incelemeler de,araştırmacılar hayrette kaldılar. Elde edilen bilgilerin ışığında; adamın yüksek tepelere tırmanınca şiddetli soğuktan hemen kaskatı kesilmiş olduğu anlaşılıyor. İnsanı en çok şaşırtan cihet ise, 5000 yıl hiç arkası kesilmeden devam eden soğuğun, adamı, elbiselerini ve av malzemesini bu güne kadar aynen muhafaza etmiş olmasıdır. Boyu 1.60 m. güçlü kuvvetli bir kişinin iç organları hiç bozulmamıştır. Büzülerek eski hacminin üçte ikisine düşen beyni gayet iyi durumdadır. Kalbi de büzülüp küçülmüştür ve atardamarlardan biri bariz olarak göze çarpmaktadır. Koyu kestane renkli saçlarının uzunluğu 8 ile 9 santimetredir. Gözü hiç bir bozulmaya uğramamıştır. Keçi derisinden yapılmış uzun çorapları,dana derisinden kemerine askılarla bağlanmıştır. Yine keçi deresinden kısa bir peştemal ise külot yerine geçiyor. Tek parça deriden yapılmış ayakkabıları,ayaklarını soğuktan korumak için otla doldurulmuştur. Kürkten farksız uzun gömleğinin üzerinde, fitilli kumaş izlenimi veren ve tamamen ottan örülmüş kolsuz bir palto bulunmaktadır.

Hayatını devam ettirebilmek için gerekli olan her türlü alet ve edevat da beraberinde bulunmuş. Bunlardan bazıları;porsuk ağacından yapılmış 1.82 m yay,dağ keçisi postundan ok kılıfı, bakırdan balta, porsuk ağacından balta sapı, Büyük av hayvanlarının kas kirişlerinden yapılan halatlar, günümüzün naylon halatlarından daha sağlam ve dayanıklıdır...'

ataalani.JPG (17692 bytes)  izmirliler.JPG (24632 bytes)

Spil Atalanı ve Haydar AKSAKAL                             İzmirli Dağcılar 1. Dağ Şenliği'nde (Spil Atalanı)

sag.gif (114 bytes)ana sayfasol.gif (115 bytes)

aksakal@turk.net